Dehidrasyon Nedir?

Halsizlik ve aşırı yorgunluk gibi rahatsızlıklarla doktora gidenlerden bazı kişilere dehidrasyon teşhisi konmaktadır. Yaygınlaşan bu rahatsızlık nedeni ile dehidrasyon nedir sorusuna cevap aranmaktadır. Vücudumuzun % 75’e yakını sudan oluştuğu için, su vücudumuz için hayati öneme sahiptir. Sıvı kaybı anlamına gelen dehidrasyon, en genel tanımı ile vücudun işlevlerini yapamayacak kadar susuz kalma durumuna denmektedir. Bu da vücuda alınan sudan fazlasının dışarıya atılmasından kaynaklanmaktadır.

Dehidrasyonun Belirtileri Nelerdir?

Dehidrasyon tanısının konması için gerekli olan belirtiler arasında şunlar bulunmaktadır:

  1. Sürekli olan susuzluk durumu
  2. Tenin çok kuru ve sıcak olması
  3. Az miktarda idrar yapabilme ve idrarın koyu ve sarı renk olması
  4. Sürekli halsiz ve enerjisizlik hissetme
  5. Sürekli baş ağrısı
  6. Tükürük salgısının yoğun olması ile beraber ağız ve dilde kuruluk oluşması
  7. Gözyaşının az olması veya hiç olmaması.

Bebeklerde ve çocuklarda ise:

  1. Yaklaşık olarak 3 saat civarında bez ıslatmama ve tuvaletini yapmama
  2. Ağızda kuruluk
  3. Ağlarken göz yaşının az veya hiç olmaması
  4. Sürekli huzursuzluk ve sinirlilik hali dehidrasyon belirtilerindendir.

Doktora bu sorunlardan bazıları ile gidilmesi durumunda, idrar ve kan testi yapılması sonucunda dehidrasyon durumu ve oranı kolayca ortaya çıkarılmaktadır.

Dehidrasyon Neden Olur? Nelere Sebep Olmaktadır?

Dehidrasyonun bilinen sebepleri arasında yeterli miktarda su tüketmemek gelmektedir. Gün içinde yaşanan yoğun tempo yüzünden genellikle su tüketimi olması gerekenden az gerçekleşmektedir. Ani olarak başlayan aşırı kusma ve isal rahatsızlıkları da dehidrasyonun önemli sebeplerindendir. Bunların yanı sıra yüksek ateş ve sıcak havalarda yapılan aşırı egzersiz sonucu, çok fazla terleme de dehidrasyona yol açabilmektedir. dehidrasyonu sadece sıvı kaybı olarak görmemek lazımdır. Sıvı kaybı ile birlikte vücut için gerekli olan tuz gibi önemli mineraller de kayba uğramaktadır. Hem sıvı hem de minerallerin aşırı miktarda kaybı ise, vücudun önemli işlevlerini gerektiği gibi yapamamasına neden olmaktadır. aşırı dehidrasyon vakaları tedavi edilmediği takdirde ölümle bile sonuçlanabilmektedir.

Dehidrasyon Nasıl Tedavi Edilir?

Dehidrasyon tedavisinin doğal tedavi yönteminin başında kaybedilen sıvı ve minerallerin tekrar vücuda alınması gelmektedir. Tıbbi tedavilerde ise serum takılarak sıvı ve mineral takviyesi yapılmaktadır.