Cushing Sendromu Nedir?

Cushing Sendromu Neye Denir?

Kortizol hormonuyla doğrudan bağlantılı olan Cushing sendromu ciddi bir rahatsızlıktır. Bu duruma yakalanmış kişiler dışardan bakıldığı zaman aynı vücut tipine sahiptirler. Kişilerin yaşam kalitesini düşüren Cushing sendromu nedir?

Kişilerde olması gerekenden daha fazla kortizol hormonunun bulunması haline Cushing sendromu denir. Özellikle strese karşı yanıt vermemizi sağlayan ve böbrek üstü bezlerimiz tarafından yapılan kortizol hormonu, farklı etkenler nedeniyle gerekenden daha fazla salgılanabilir. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi bu hormonun da olması gerekenden fazla salgılanması beraberinde Cushing sendromunu getirir.

Cushing Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Özellikle bağışıklığın bozulmasına bağlı lupus, romatizmal bozukluğa bağlı romatoid artrit hastalıklarının tedavisinde ve organ nakilleri sonrasında hastalara verilen ilaçlarda steroid maddesinin bulunması Cushing sendromuna neden olabilmektedir. Tedaviler sırasında streoid içeren ilaçların yüksek dozda kullanılması riski arttırmaktadır. Aynı zamanda yüksek miktarda kortizol içeren iğneler, kremler ve ilaçlar da bu rahatsızlığa neden olabilmektedir.

Cushing Sendromu Belirtileri Nelerdir?

 Cushing sendromu nedir?” sorusundan sonra en çok merak edilen soru bu rahatsızlığın belirtilerinin neler olduğudur. Bireysel farklılıklar görülebilmekle birlikte genellikle yüksek tansiyon ve hızlı kilo artışı yaygın belirtiler arasındadır. Cushing sendromu ile tanışmış kişilerin vücut yapıları da birbirine benzemektedir. Yüzde yağ dokusunun birikmesi sonucunda yuvarlaklaşan yüz, boyun kısmında meydana gelen kambur, geniş vücuda oranla ince kollar Cushing sendromlu kişilerin genellikle ortak özellikleridir. Ayrıca hafıza ve konsantrasyon problemleri, uykusuzluk, sürekli baş ağrısı, kemik erimesi, cildin kolayca morarması, yaraların iyileşmesinde gecikme gibi belirtiler de gözlemlenmektedir. Kadınlara oranla erkeklerde daha çok görülen Cushing sendromu cinsel isteksizliğe de neden olmaktadır. Kadınlarda adet düzensizlikleri ve aşırı tüylenme de Cushing sendromunun habercisi olabilir.

Cushing Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Her rahatsızlıkta olduğu gibi kişi kendisinde olağan dışı bir sıkıntı hissettiğinde, alanında uzman doktorlara başvurmalıdır. Doktor hastanın şikayetlerini dinleyip, tespitleri üzerine birkaç test yaptırdıktan sonra teşhis koyacaktır. Cushing sendromuna sahip bireylere öncelikle “Cushing sendromu nedir?” gibi gerekli açıklamalar yapılarak uygun tedaviye başlanacaktır. Öncelikli olarak rahatsızlığın meydana gelmesine neden olan kortizol hormonu olağan seviyeye indirilmeye çalışılacaktır. Her hastanın farklı bir tedavi yöntemine ihtiyacı olabilir. Bu sebeple doktorların tavsiye ve tedavi yöntemleri dışına çıkılmamalıdır.