Neyin Ne Olduğunu Öğreneceğiniz Tek Adres

Crohn Hastalığı Nedir?

bir sindirim sistemi hastalığı olan crohn hastalığı hakkında bilgiler

Crohn Hastalığı Nedir?

Çoğunlukla ince ve kalın bağırsaklarda görülen, oluşma sebebi tam olarak bilinmeyen ve cerrahi müdahale gerektirebilen sindirim sistemi hastalığı crohn hastalığı nedir? Crohn hastalığı sindirim sistemi ile anüs arasında kalan bölgeleri etkisi altına alan bir hastalıktır. Neden meydana geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte ciddiye alınmadığında hayati tehlikeler doğurabilecek bir rahatsızlıktır.  Genelde yavaş yavaş gelişip ilerleyen hastalığa bağışıklık sistemindeki çöküşlerin, genetik faktörlerin ve çevresel faktörlerin sebep olduğu düşünülmektedir.

Crohn Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Crohn hastalığının genel belirtileri aşağıdaki gibidir;

Crohn hastalığı kontrol altına alınmadığı ve ilerlediği süreçlerde ise ; anüs çevresinde ağrı ve anal fistül, eklem ve cilt iltihabı, ağızdan makata kadar olan bölgede ülser, nefes darlığı gibi belirtiler gösterebilir.

Crohn Hastalığının Teşhisi ve Tedavisi Nasıldır?

Crohn hastalığını teşhis edebilmek için kan ve dışkı testi, kolonoskopi ve endoskopi uygulanır. Ayrıca bilgisayarlı tomografi, MR ve biyopsi de crohn tastalığının teşhisinde yardımcıdır. Crohn hastalığı teşhis edildikten sonra tam bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, genelde uygulanan tedaviler hastalığın şiddetini ve yaşanma sıklığını azaltmak üzerinedir.

Hastalığın tedavisinde sindirim sistemindeki iltihabı azaltabilmek için steroid ilaçlar, bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için bağışıklığa yönelik ilaçlar kullanılır. Eğer kullanılan ilaçların hastalık üzerinde bir etkisi olmazsa daha güçlü etkileri bulunan ve biyolojik ilaçlar olarak adlandırılan ilaç türleri tedavi sürecine dahil edilir. Bu ilaçlar ile birlikte hastalığın etkilerini azaltabilmek için anti-diyareller, ağrı kesiciler, demir ve B12 takviyeleri hastaya tavsiye edilebilir.

Crohn hastalığında beslenmenin yanı sıra hastanın beslenme ve yaşam biçimine de özen göstermesi önemlidir. Günlük lif tüketimine dikkat edilmesi, bol su tüketilmesi, yağ ve süt tüketiminin azaltılması başlıca beslenme tavsiyeleri arasında yer alır. Ayrıca hastanın sindirim sistemini rahatsız edebilecek brokoli, karnabahar, fındık, tohum gibi besinlerden uzak durması, alkol, kafein ve baharatlı gıda tüketimini kesme hastalığın şiddetinde azalma sağlayacaktır. Tüm bunlarla birlikte sigarayı bırakmak , düzenli spor ve nefes egzersizleri yapmak da crohn hastalığının tedavisinde destekleyici rol oynar.

Exit mobile version