
Son günlerde ülkemizde meydana gelen ekonomik gelişmeler ile birlikte adını sıkça duymaya başladığımız CDS nedir? CDS, Credit Default Swap, kelime anlamı ile kredi temerrüt takası anlamına gelir. Sabit getirili bir menkul kıymete ait kredi riskini sigortalamak amacı ile yapılır. Bir tür takas anlaşması olan CDS özellikle yabancı yatırımcılar için son derece önemli bir konudur.
CDS Nedir? Ne İşe Yarar?
CDS, yatırımcıların satın aldığı bir sigorta türüdür. Sigorta bir ülkenin hazinesinin ya da şirketinin ihraç ettiği borçlanma senetlerini vadesi geldiğinde ödememesi riskine karşılık olarak alınır. CDS primi olarak ödenen sigorta alacağın ödenmeme riskini ortadan kaldırır. Bir tür finansal enstrüman olan CDS kredi riskini gösterir ve CDS’nin yüksek olması riskin de beraberinde yüksek olduğu anlamını taşır. Bir ülkenin CDS değeri, o ülkenin risk değerlerini gösteren önemli etkenlerden biridir. Yani bir ülke ne kadar yüksek CDS primi ödüyorsa, o ülkenin risk değerleri de o kadar yüksektir.
Tam bu sırada işin içerisinde kredi notu AAA olan bir firma daha dahil olur. B firması adı verdiğimiz bu firma şirket sahibine A firmasına yatırım yapabileceğini ve kendisinin de bir CDS uygulayacağını iletir. Bu şekilde B firması şirket sahibinin yatırdığı 20 milyon doları geri alamama riskine karşılık parasını sigortalayacaktır. Bunun karşılığında ise B firması şirket sahibinin yıllık alacağı yüzde 15’lik faizin içerisinden %1’lik bir kısım alır.