Hepimiz hıyar kelimesinin salatalık sebzesinden geldiğini biliriz ancak deniz hıyarı adında bir deniz canlısının olduğunu daha önce duymuş muydunuz? Denizlerin genellikle kıyıya yakın sığ bölgelerinde yaşayan bir canlı türü olan deniz hıyarı, görünüm olarak da tıpkı bir sebzeyi andırıyor. Peki halk arasında deniz patlıcanı adı ile de bilinen deniz hıyarı nedir? Deniz hıyarı ile ilgili tüm bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Deniz Hıyarının Özellikleri
Deniz hıyarı, omurgasız bir canlı türüdür. Vücutları bir sosisi ya da hıyarı andırır. Karşılıklı iki uca yerleşmiş ağız ve anüsten oluşan deniz hıyarı genellikle 3 ila 27 santim boyundadır. Canlının ağız çevresinde 10 – 30 arası çelenk şeklinde tentaküller yani dokungaçlar bulunur. Bu dokungaçlar deniz hıyarının duyu, dokunma ve av yakalama görevlerini yerine getirmesini sağlar. 900 kadar farklı türü olduğu bilinen deniz hıyarı genellikle denizlerin kıyıya yakın sığ kesimlerinde yaşar. Yavaş hareket eden canlının ayakları ambulakral adı verilen tüp ayaklardan meydana gelmiştir. Bu tüp ayaklar aynı zamanda deniz hıyarlarının duyu organlarıdır. Deniz hıyarlarının solunumu suakciğeri ya da solunumağacı adı verilen organlar aracılığı ile sağlanır. Deniz hıyarları yumurtlayarak üreyen canlı grubundandır. Erkek ve dişilerin görünümleri benzer olmakla birlikte kimileri çift cinsiyetli de olabilir.
Deniz hıyarları yapı gereği son derece ilginç hayvanlardır. Kimi deniz hıyarı türleri kendilerini şişirerek bir futbol topu büyüklüğüne ulaşabilir. Kimileri ise su püskürterek çakıl taşı görünümüne sahip olabilir. Ayrıca bazı deniz hıyarı türlerinin kendini sıvıya dönüştürme ve tekrar eski haline dönme becerisi de mevcuttur.
Deniz Hıyarı (Deniz Patlıcanı) Yenir mi? Faydaları Nelerdir?
Deniz hıyarı yenilebilen bir canlıdır. Daha çok Asya mutfağında tercih edilen bu canlı kimi yerlerde ilaç ve kozmetik sektöründe de kullanılır. Ülkemizde sadece Ege denizinde görülen deniz hıyarı Çin tıbbındaki inanışlara göre oldukça faydalı bir canlıdır. İktidarsızlığa, eklem ağrılarına ve yorgunluğa iyi geldiğine inanılır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve çok zengin bir protein kaynağı olduğu bilinir. Ancak tüm faydalarına rağmen, sayısında meydana gelen azalma deniz yaşamını olumsuz etkilediği için birçok yerde deniz hıyarı avlanması yasaktır.