Bi Şişlik Hissediyorum! Ödem Nedir?

ödem nedir, ödem neden olur, ödem tedavisi, ödem belirtileri

Hemen hemen herkeste görülebilen, vücudun su tutması olarak bilinen rahatsız edici şişkinlik ödem nedir? Ödem vücudun bazı dokularında ortaya çıkan sıkışıklık sonucu biriken sıvıların, vücutta şişlik yaratması sonucu meydana gelir. Ödem genellikle bacak, ayak ve ellerde görülür. Kimi zaman yüz, karın gibi farklı bölgelerde de oluşan ödem ile biriken sıvı vücuttan atılmadığında ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir.

Ödem Neden Olur?

Ödemin ana oluşum sebebi kanın sıvı kısmının kılcal damarlarda bulunan deliklerden dışarıya normalden fazla geçerek vücudun belli bölümlerinde anormal şişmelere yol açmasıdır. Bu durum genellikle çok fazla tuzlu yemek, kötü beslenmek, hamilelik gibi sebeplerden kaynaklanır. Ödem oluşumu aynı zamanda uzun süre ayakta durarak sıvının ayak ve bacaklara çekilmesi ile de meydana gelebilir. Tansiyon ilaçları, kortizon içermeyen anti-inflamatuar ilaçlar, steroid ilaçlar, doğum kontrol hapları ödeme sebep olabilir. B vitamini eksikliği, güneş yanıkları, adet döneminde oluşan hormonal dalgalanmalar, aşırı kilo, menopoz, yüksek rakımlı yerlerde yaşamak da ödem sebepleri arasında yer alır.

Tüm bunlarla birlikte bazı hastalık çeşitleri de ödem oluşumuna yol açabilir. Örneğin kronik venöz (toplardamar) yetmezliği , konjestif kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, kandaki düşük protein seviyeleri, siroz, diyabet,  tiroid bozuklukları gibi rahatsızlıklar ödem oluşumuna yol açan hastalıklardandır.

Ödem Belirtileri Nelerdir?

  • El, bacak, ayak gibi vücudun belirli bölgelerinde meydana gelen bozukluk ve şişkinlikler
  • Şişkinlik olan bölgelerde ağrı
  • Nefes almada zorlanma
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler
  • Kilo kaybı ya da kilo alımı
  • Bağ ağrısı
  • Cilt bozuklukları

Ödem Nasıl Azalır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ödem tedavisi ödeme sebep olan faktöre göre değişkenlik gösterir. Ödem bir hastalıktan değil yaşam biçiminden ve beslenme alışkanlıklarından kaynaklanıyorsa bazı küçük noktalara dikkat etmek ödemin azalmasına yardımcı olur. Örneğin düzenli spor ve egzersiz yapmak, tuz tüketimini azaltmak, su tüketimini artırmak, hareketli bir yaşam biçimi tercih etmek, sürekli aynı pozisyonda kalmamak ödem oluşumunu azaltacaktır. Bunlar dışında alkol ve kafein tüketimini azaltmak, karbonhidrat içeren gıdaların tüketimini minimuma düşürmek de ödem oluşumu engellemede yardımcı olur. Geçici ödemler bu tip yöntemler ile kontrol altına alınabilir ancak ödem dikkate alınmadığında çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalıktır. Bu yüzden ciddiye almanızı ve altında bir hastalık yatıp yatmadığını öğrenmek için doktora başvurmanızı öneririz.