Beyincik Dejenerasyonu Nedir?

beyincik dejenerasyonu, bir litre gözyaşı

Beyincik Dejenerasyonu Nedir?

Eskiden filmlerde ince hastalıktan ölürlerdi şimdi daha da farklı hastalıklar dizilerle birlikte evlerimizde tartışma konusu peki son dizilerin en çok konuşulan hastalığı beyincik dejenerasyonu nedir? Beyincik dejenerasyonu, omurilik soğanında meydana geliyor. Beyincik adı verilen bölümün zarar görmesiyle birlikte kas işlevsizliği başlıyor. Bu işlevsizlik zamanla hayati tehlike doğurarak ölüme neden oluyor. Omurilik soğanında meydana gelen bu hadisenin ne yazık ki tıpta herhangi bir tedavisi yok.
Adı omurilik olsa da omurilik soğanı aslında beyin sapının bir parçası ve beyin ile omurilik arasında yer alan hayati bir bölge. Beyin ve diğer organlar arasındaki bağlantıyı sağlayan adeta iletişim aracı şeklinde çalışan bir bölümdür. Omurilik soğanı beyincik dejenerasyonunun oluştuğu bölge olduğundan bölgeyi tanımak hastalığı bilmek kadar önemli. Sinirlerinizin yuvası da omurilik soğanıdır. Beyine giden bütün sinirlerin geçiş yolu olan omurilik soğanı istemsiz çalışan tüm organların yani örneğin kalp gibi kontrol merkezi de burasıdır. Öyle hayati bir noktadan söz ediyoruz ki, solunum, sindirim, yutma, çiğneme, kusma hatta ve hatta idrar yapma gibi reflekslerin de tamamı omurilik soğanında kontrol edilir.

Beyincik dejenerasyonunun belirtileri nedir?

Hayatı tehlikeye atan bu hastalığın tedavisi olmadığı gibi belirtileri de aslında biraz sinsi ilerliyor. Şöyle ki hayati fonksiyonları yavaş yavaş bitiren bu beyincik dejenerasyonu ilk olarak vücutta titremelerin ortaya çıkmasıyla kendini göstermiş oluyor. Bu titremeler giderek şiddetli bir şekilde artmaya başlıyor. Titremelerden bir süre sonra da kaslardaki güç azalmaya başlıyor. Bu güç azalmasıyla birlikte kasları kullanma da zamanla kaybedilmiş oluyor. Ardından en belirgin özelliklerinden biri olan dokunma ve acı duyma hissi yavaş yavaş kaybedilmeye başlanıyor. İlerleyen zamanla birlikte hastalık artık vücudu tamamen ele geçirmenin ilk hareketini karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı gibi durumlarla karşılaşılmasına neden oluyor. Bu durumun hemen ardından konuşmada güçlük çekme gibi diksiyon sorunları oluşmaya başlıyor. Bacaklarda güçsüzlük, rahatsızlık, sendeleme gibi sorunlarla birlikte yürüme ve zamanla da yürüme hissi kaybı meydana geliyor. Dolayısıyla vücutta denge kaybı beraberinde geliyor. Son olarak görme, konuşma ve duyma gibi ana duyu işlevleri tamamen bitmeye başlıyor. Vücuttaki tüm kaslarla birlikte kalp kaslarının da zayıflamasına neden olan beyincik dejenerasyonu en son kalp hastalıklarına neden olarak ölümcül sonucunu göstermiş oluyor.