Ayaklara Dikkat : Topuk Dikeni Nedir?

topuk dikeni nedir, topuk dikeni tedavisi nasıldır, topuk dikeni neden olur, topuk dikeni belirtileri

Dikkate alınması gereken bir ortopedik problem olan ve kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen topuk dikeni nedir? Topuk dikeni halk arasında yaygın olarak görülen problemlerden biridir. Yanlış ayakkabı kullanımı, aktif spor hayatı, kilo artışı gibi birçok farklı sebep topuk dikenine yol açabilir. Yürümeyi, adım atmayı, ayakta durmayı zorlaştıran ve tedavi edilmediğinde ciddi hastalıklara yol açan topuk dikeni hakkında her şeyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Topuk Dikeni Neden Olur?

Bir diğer adı plantar fasiit olan topuk dikeni özellikle genç nüfusta sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Rahatsızlık topuk kemiğinin alt kısmında biriken kalsiyumun kemiksi bir çıkıntı oluşturmasından kaynaklanır. Çıkıntı bir tür dikeni andırdığı için hastalık bu adı almıştır. Topukta oluşan dikensi çıkıntı ile birlikte  topuktaki yumuşak doku iltihaplanır ve bu da kişide şiddetli ağrılara sebep olur.

Ayak tabanında meydana gelen ağrı ile başlayan topuk dikeni hızlı kilo alımı ya da yanlış ayakkabı kullanımı gibi sebeplerden ortaya çıkar. Kimi zaman yeni başlanan bir spor türü de ayak kısmında ağrıya ve bir süre sonra topuk dikenine yol açabilir. Ayrıca aktif olarak spor yapan kişilerde de topuk dikeni görülme riski yüksektir.

Topuk Dikeni Belirtileri

Genellikle bir belirti vermeyen topuk dikeni, ayağın alt kısmında bıçak batması gibi bir ağrıya sebep olur. Ağrılar çoğunlukla sabah uyandıktan sonra atılan birkaç adımdan sonra kendini gösterir. Uzun süre ayakta kalma ya da yürüme ağrıların artmasını tetikleyebilir. Topuk dikenini diğer ağrılardan ayıran en önemli özelliği dinlenmeye rağmen ağrıların geçmemesidir. Ayak içerisinde oluşan ve topuk dikenine yol açan iltihaplanma geçene kadar ağrılar dinmez. Spor yapanlarda ise, spor esnasında değil spor tamamlandıktan sonra ağrılar şiddetlenir.

Topuk Dikeni Tedavisi Nasıldır?

Topuk dikeni dikkate alınması ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmediği durumlarda hastada bacak kaslarında güçsüzlük ve zayıflamaya yol açarak, yürüme zorluklarına sebep olabilir. Ayrıca bacaklarda bulunan kaslarda erken aşınma, aşırı miktarda gerginlik ve sertleşme oluşabilir. Bu yüzden hastanın doktora görünerek  ilaç, ortopedik tabanlık, fizik tedavi ve egzersiz gibi tedavi yöntemlerini uygulaması önemlidir.