Kan tahlili yaptırdınız: Peki ASO nedir?

Kan tahlili yaptırdınız: Peki ASO nedir?
Kan tahlili yaptırdınız: Peki ASO nedir?

ASO Nedir?

ASO NeEskilerin ‘yanlarım ağrıyor’ serzenişlerini birebir yaşadınız ve boğaz, böbrek ağrısı ya da benzer şikayetlerle hastaneye gittiniz ve kan tatlilinde ‘ASO nedir?’ sorusu elbette aklınıza gelmiştir.

Yüksekliği ya da düşüklüğünü gördünüz de peki bu ASO nedir?

ASO yani Tıp diliyle (Antistreptolizin O) bakteri enfeksiyonunu gösteren yegane testlerden biridir. Streptokok olan bir tür enzim üreten bu bakteriler boğaz enfeksiyonları gibi basit gibi görünen lakin vücudu etkileyen tüm enfeksiyonlarda adeta bir savaşçı gibi ortaya çıkarak vücuda zarar vermeye başlarlar. İnsan vücudundaki enfeksiyonların kanıtı olarak da gösterilebilen bu bakteriler savunma sistemini yormaya başlarlar.

Çünkü vücut sistemine yabancı bir madde girdiğinde savunma sistemini otomatik olarak çalıştırdığından bu bakterileri etkisiz hale getirmek isterken antikor adı verilen moleküller üretirler. İşte ASO testi tam olarak bu bakterilerin varlığını belirleyerek tedavide antikorlara destek sağlayacak ilaçların belirlenmesinde çok önemli bir kan testidir.

‘ASO nedir? den’ sonra ASO’nun normal değeri ne olmalı?

Şimdi gelelim vücudun savunma sistemine dinamit koyan enfeksiyonların nedeni olan bakterilerin belirlenmesine… ASO ölçümü yapılırken iki yöntem kullanılır. Turbidimetrik veya nefelometrik ismi verilen bu yöntemlerden hangisinin kullanıldığı ise kan testinin alt kısmında belirtilmiştir.

İki yöntemler farklı olsa da iki yönteminde birbirine üstünlüğü yok. ASO değeri normal olarak 200 IU/mL’nin altında olmalıdır. Şöyle ki ASO yüksekliği pozitif, ASO düşüklüğü ise negatif değerlendirilir. ASO değeri enfeksiyon başladıktan sonraki hafta ya da 3 hafta içinde kendini gösterir. ASO yüksekliği belirlendiği takdirde testin normal sayıya dönmesi tedavi sonrasında 6 ayı bulacaktır.

Pozitif olduğuna bakmayın ASO yüksekliği önemli 

Pozitif değer ismi itibariyle ‘iyi’ bir sonuç düşüncesini zihinlerinizde aydınlatsa da aslında ASO yüksekliğinin var olduğunu ve enfeksiyonun olduğunu işaret eder. ASO yüksekliği ise ateşlenme, enfeksiyon, idrarda kanama, boğaz ve cilt enfeksiyonları, gibi durumlarda kendini göstermiş olur. Bu nedenle hemen müdahale edilmeli ve enfeksiyon vücuttan atılmalıdır.

ASO yüksekliğinin belirtileri ise standart bir ‘bademcik şişmesi’ belirtisiyle aynıdır. Şöyle ki boğaz ağrısı, damakta kırmızı lekeler, boyundaki lenf bezlerinde şişlik, yutkunma sorunları ya da yutma güçlüğü, ciltte kızarıklık, şişlik gibi durumlar, yüksek ateş, iştahsızlık gibi sorunlar ASO yüksekliğinin bir numaralı kanıtıdır.