Fiziksel Programlama Platformu: Arduino Nedir?

blank
arduino nedir, arduino ne demek, arduino anlamı nedir

Son günlerde birçok kişi arduino nedir ve ne işe yarar gibi sorular sorarak, bu konu hakkında araştırma yapmaya başladı. Elektronik ile ilgilenen ve bu konulara merakı bulunan kişileri daha çok alakadar eden arduino ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi sizler için derledik. İşte arduino hakkında öğrenmek istediğiniz her şey!

Arduino Nedir? Ne Anlama Gelir?

Bir fiziksel programlama platformu olan arduino Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içerir. İtalyan elektronik mühendisleri tarafından geliştirilen platform bir giriş çıkış kartına sahiptir. Açık kaynak kodlu geliştirilmiş olan arduino’da isteyen kişiler baskı devreleri indirerek kendi devrelerini basabilirler. Bununla birlikte kişiler dilerse devreleri hazır basılmış ve bileşenleri yerleştirilmiş halde de alabilirler. Esnek, kolay kullanımlı bir platform olan arduino tek başına çalışan interaktif nesneler geliştirmek için kullanılabilir. Donanım ve yazılım tabanına sahip olan platform bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlara da bağlanabilir özelliktedir. Dileyen kişi platform üzerinden hazır üretilmiş kartlar satın alabileceği gibi kendi kartlarını da üretebilir.

Arduinonun Özellikleri Nelerdir?

  • Arduino açık kaynaklı bir geliştirme platformudur. ( Devre tasarımları tamamen açıktır, isteyen istediğini üretebilir ve satabilir.)
  • Platform çok kolay bir şekilde çevresi ile etkileşime girebilen sistemler tasarlamaya müsaittir.
  • Arduino kartları üzerinde Atmega firmasının 8 ve 32 bit mikrodenetleyicileri bulunur.
  • Arduino kütüphaneleri sayesinde kolay bir şekilde mikrodenetleyici programlamak mümkündür.
  • Arduino ile analog ve dijital veriler işlenebilir, platform analog ve dijital girişlere sahiptir.
  • Sensörlerden gelen veriler kullanılabilir.
  • Arduino ile dış dünyaya çıktılar (ses, ışık, hareket vs…) üretmek mümkündür.
  • Arduino temel donanım özellikleri içerisinde ATmega8,  ATmega168, ATmega328 mikroişlemci, 5 voltluk regüle entegresi, 16MHz kristal osilator yada seramik rezonatör, Flash Memory, SRAM ve EEPROM gibi özellikler mevcuttur.

Arduino İle Neler Yapılabilir ?

Elektronik bir anakart olan arduino ile kolaylıkla programlama yapabilmek mümkündür. Platform ile çevre ile etkileşim içerisinde olan sistem ve robotlar tasarlanabilir, tasarlanan ürünlere özgü  olarak dış dünyaya hareket, ses, ışık gibi tepkiler oluşturulabilir. Proje geliştirme amacı ile de kullanılan arduino ile robotik uygulamalardan basit elektronik devrelere birçok farklı proje üretmek mümkündür.