ALES Nedir?

blank

ALES Nedir?

Her yıl binlerce kişinin hazırlanarak girdiği, öğrenim kariyerini bir tık yukarıya çekmek isteyenlerin oldukça önem verdiği ALES nedir? ALES , Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı anlamına gelir. Her yıl Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen bir sınav türü olan ALES , 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca;

  • Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda,
  • Türkiye ‘de lisansüstü eğitime girişte,
  • Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.

ALES  sınavı her yıl 3 kez uygulanan bir sınavdır. İlk sınav ilkbahar döneminde ikinci ve üçüncü sınav ise sonbahar döneminde yapılır. Yüksek lisansınızı tezsiz yapmak istiyorsanız ALES zorunluluğu olmadığı için bu sınava girmeyebilirsiniz. Ancak eğer tezli yüksek lisans yapmak istiyorsanız mutlaka ALES sınavına girerek yeterli bir puan almak zorundasınız.

Tezli lisans dışında doktora yapmayı planlıyorsanız, yine ALES sınavına girmeli ve iyi bir puan almalısınız. Birçok kabul değerlendirmesinde ALES sınavının payı en az % 50 olmak zorundadır. Üniversite eğer isterse ALES ‘in değerlendirme payını % 50 ‘nin üzerine yükseltebilir ancak bu oranın altına çekemez.

 

ALES Sınavına Nasıl Başvurulur?

Her yıl binlerce öğrencinin öğretim ve araştırma görevlisi olmak için başvuru yaptığı ALES sınavına yapılan başvurular ÖSYM AİS üzerinden ya da ÖSYM’nin başvuru merkezleri aracılığı ile yapılabilir. Eğer ÖSYM sistemin kayıtlı bilgileriniz ile birlikte fotoğrafınız bulunuyorsa internet üzerinden başvurunuzu kolayca yapabilirsiniz. Ancak eğer sistemde kayıtlı bir fotoğrafınız bulunmuyorsa, kayıt olabilmek için fotoğrafınız ile birlikte bir başvuru merkezine gitmeniz gerekmektedir. ÖSYM tarafından yapılan açıklamada (kanun hükmünde kararnameye göre) sınava bir lisans programından mezun olacak olanlar, mezun olmuşlar ve denklik belgesi almış olmak şartı ile yurt dışında lisans eğitimi görmüş olan kişiler başvuru yapabilir.

ALES sınavında öğrencilere 50 ‘şer soru sözel, 50 ‘şer soru sayısal bölümden olmak üzere toplamda 100 test sorusu sorulur. Sınav tamamen Türkçe ‘dir. Sınav sonuçları, sınavdan yaklaşık 2 hafta sonra olacak şekilde açıklanır. ALES puanının geçerlilik süresi,  sınav sonuçlarının açıklandığı günden başlamak üzere toplamda beş yıldır.