Albino Nedir?

albino, albino tedavisi, albino hastalığı nedir, albino nedir

Albino Nedir?

Çok ender rastlanan ve kalıtımsal bir hastalık olan, insanların vücutlarının beyaza dönük bir renkte olmasına sebep olan albino nedir? Halk arasında akışkanlık hastalığı olarak bilinen albino hastalığı, normal şartlarda doğum esnasında insanların vücutlarında olması gereken pigmentin ( renk ) olmaması anlamına gelir. Genetik bir hastalık olan albinolu kişilerin vücutları göz, cilt ve saç renginden sorumlu olan melanin kimyasalını gerektiği miktarda üretemez. Melanin eksikliği ise kişinin saç, göz ve cildinde solgunluk meydana getirerek farklı bir görünümü olmasına sebep olur. Albino sadece insanlarda değil, hayvan ve bitkilerde de görülebilen bir rahatsızlıktır.

Albino Neden Olur?

Albino anne ve babadan geçen bir hastalıktır. Genetik bir hastalık olan albinoda kişinin vücudu ihtiyaç duyduğu melanini üretip dağıtamaz. Doğuştan gelen bu hastalığın çevresel ya da dış faktörler ile bir bağlantısı yoktur. Dışarıdan bakıldığında sadece dış görünümü etkileyen bir hastalık gibi görünür. Ancak albino görme bozuklu ya da azlığı gibi rahatsızlıkları da beraberinde getirir.

Albino hastalığına sahip kişilerin saç ve cilt rengi vücudun üretebildiği melanin miktarına göre değişkenlik gösterir. Albinoluların saç ve cilt renkleri beyaz ya da çok açık sarı olabileceği gibi, kahverengi ya da zencefil rengi de olabilir. Göz renkleri ise genellikle gri, soluk mavi ya da kahverengidir. Kirpik ve kaş rengi çoğunlukla soluk renktedir.

Albino Tedavisi Nasıldır?

Albinizm olarak da geçen albino genellikle bebek doğduğu an anlaşılan bir hastalıktır. Doğumdan sonra bebeğin saç, cilt ve göz rengi bebekteki rahatsızlığın teşhisinde yardımcıdır. Bebeğe ayrıca genetik test uygulanarak albinizimle ilgili kusurlu gen tespiti yapılabilir. Günümüzde albinonun herhangi bir tedavisi yoktur. Albino hamilelikte teşhis edilemez. Tedavi için kullanılan yöntemlerde amaç albino belirtilerini mümkün olduğunca azaltmaya, güneş hasarlarını önlemeye, göz problemlerini geliştirmeye yönelik destekleyici olmak üzerinedir.

Albino tıp literatüründe bir hastalık olarak geçse de, albinolu kişiler göz üzerinde yarattığı rahatsızlıklar dışında, albino hastalığına yakalanmamış diğer insanlar kadar sağlıklıdırlar. Yaşam biçimlerine ve beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri durumunda herkes kadar uzun ve sağlıklı bir ömür sürdürebilirler.